27 Απρ 2008

o Thor 5 και η τακτικη των "μαζεμενων" beams



Τις τελευταιες μερες ενας ακομα δορυφορος συμπληρωσε την συσταδα στις 1 μοιρες δυτικα.

Ο thor 5 με τη βοηθεια πυραυλου proton τοποθετηθηκε στις αρχες απριλη στην 1 μοιρα δυτικα και αρχισε τις εκπομπες μολις πριν απο 10 ημερες.
Πολλοι που περιμεναν βελτιωση του σηματος στην ελλαδα μαλλον ηδη εχουν απογοητευτει παλι.. Η βορεια δεσμη απο οπου εκπεμπουν τα σκανδιναβικα καναλια συνεχιζει να ειναι το ιδιο δυσκολη με πριν, παροτι ο δορυφορος ειναι τελευταιας γενιας με δυναμη στην 55w στην fss band και 150w στην bss band.
Το οτι η διαρκεια ζωης θα ειναι 15/16 χρονια μαλλον απογοητευτικο ειναι, αφου ουσιαστικα σημαινει οτι για αυτο το χρονικο διαστημα η συγκεκριμενη δεσμη θα ειναι ιδιαιτερα δυσκολη για την πλειοψηφια των ελληνικων πιατων που δεν ξεπερνανε το 1.20 διαμετρο..

Η τακτικη αυτη των κεντραρισμενων beams σε καποιο σημειο ή χωρα της ευρωπης ξεκινησε προ 10ετιας περιπου με τους δορυφορους της astra στις 28.2 μοιρες που κεντραρισαν για πρωτη φορα μονο στην Μ.Βρετανια αφηνοντας εξω οσους ζουσαν εξω απο τη νησο..

Μεχρι τοτε οι δορυφοροι καλυπταν ολη την ευρωπη, αναλογα με τη δυναμη σε watt που διεθεταν φυσικα (Κυριως φυσικα το κεντρικο κομματι της, αλλα αυτο ηταν καθαρα θεμα μειωμενης ισχυος, αφου τοτε ο προταρχικος σκοπος ηταν να μπορεσει ο τελικος χρηστης να εχει ικανοποιητικη ληψη με πιατα μικρης διαμετρου κατω απο 1 μετρο).
Αυτο βεβαια ηταν για τις ακρες της ηπειρου μειονεκτημα αφου δεν καλυπτονταν απο το ιχνοδιαγραμμα οπως με τους παλιοτερους eutelsat που βεβαια χρειαζοταν πιατα 1.20 αλλα ταυτοχρονα καλυπταν ολη την ευρωπη απο ακρη σε ακρη, ή τις ακομα προγενεστερες μεταδωσεις σε c band που καλυπταν ακομα μεγαλυτερες εκτασεις αλλα με αναγκη ακομα μεγαλυτερων ανακλαστηρων απο τον τελικο χρηστη).

Ολοι ομως ελπιζαμε οτι με τη βελτιωση της τεχνολογιας δεν θα αργουσε η στιγμη που θα σταματουσε αυτη η κατασταση. Οι δορυφοροι hotbird που εκτοξευτικαν στα τελη της δεκαετιας του '90, εδειχναν οτι η στιγμη που και στον ελλαδικο χωρο θα χρειαζομασταν διαμετρους πιατων αντιστοιχους με αυτους της κεντρικης ευρωπης δεν θα αργουσε πολυ.

Ομως ολοι μας υπολογιζαμε χωρις τον ξενοδοχο..Το κερδος των εταιριων δηλαδη...

Τα μαζεμενα beams εξυπερετουσαν πολλα συμφεροντα ταυτοχρονα.
Πρωτον εξοικονομιση ενεργειας για περισσοτερους αναμεταδοτες αρα περισσοτερα χρονια ζωης στο δορυφορο.
Δευτερο Τα καναλια δεν τα ενδιεφερε ετσι κι αλλιως να μεταδιδουν εξω απο ενα συγκεκριμενο τοπο. Αυτο ταυτοχρονα προσεφερε και εξοικονομηση αφου ως γνωστο μικροτερης εμβελειας αναμεταδοτες κοστιζουν σε αυτα φθηνοτερα.
Τριτο Τα πνευματικα δικαιωματα ηταν ενας ακομα λογος οικονομιας αφου πλεον δεν χρειαζοτανε να τα αγοραζουν για ολη την ευρωπη αλλα μονο για τη συγκεκριμενη ζωνη εκπομπης.

Ο ζημιωμενος φυσικα δεν ηταν αλλος απο τον τελικο καταναλωτη που ηθελε το κατι παραπανω.
Ο ντοπιος κατ'αρχη δεν γλυτωνε κατι αφου το πιατο σε καμια περιπτωση δε μειωθηκε κατω απο τα 60-80 εκ.
Ο μονιμος κατοικος εξωτερικου ομως και οσοι ακομα ηθελαν να δουνε συγκεκριμενα καναλια αναγκαζονται σε αγορες υπερμεγεθων πιατων..
Χαρακτηριστικο ειναι οτι στην Κρητη ενα πιατο για να πιανει το συνολο των εκπεμπομενων σηματων απο τις 28,2 μοιρες πρεπει να ξεπερναει τα 5 μετρα και για τις 5ανατολικα τα 4 μετρα και για την 1 μοιρα δυτικα τα 3.5μετρα.
Το κοστος φυσικα τετοιων εγκαταστασεων ειναι απαγορευτικο για εναν απλο θεατη.

Με λιγα λογια ενω πλεον η τεχνολογια επιτρεπει την εκπομπη δυνατου σηματος απο τους δορυφορους που μπορουν να καλυπτουν ετσι ολη την ευρωπη με πιατα πολυ μικρης διαμετρου αυτο δεν συμβαινει εξαιτιας της πολιτικης των εταιριων..
Ετσι στο μονο που μπορουμε να ελπιζουμε σαν χομπιστες της δορυφορικης ωστε να βελτιωθει η ληψη στον ελλαδικο χωρο ειναι μονο μικροβελτιωσεις (σε σχεση με τη βελτιωση της τεχνολογιας)..

Η στιγμη που θα μπορουμε με ενα πιατο 1μ να λαμβανουμε οτι λαμβανει ενας κατοικος της κεντρικης ευρωπης παραμενει αρκετα μακρια και καλα θα ηταν να τη βγαλουμε απο το μυαλο μας για την ωρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: