Ελπίδες για καλύτερη κάλυψη στο φάσμα των 2 Ghz από τους δορυφόρους μέσω οδηγίας της Ε.Ε. που όμως αποκλείει ουσιαστικά τη χρήση του εν λόγω φάσματος συχνοτήτων για παροχή δορυφορικού ίντερνετ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση, βάση της οποίας, προκειμένου να παραχωρηθούν μερικά φάσματα δορυφορικών συχνοτήτων, απαιτείται από τους δορυφορικούς παρόχους που θα τις χρησιμοποιήσουν, να καλύψουν τουλάχιστον το 60% του εδάφους κάθε ευρωπαϊκής χώρας και τα τουλάχιστον 50% των αντίστοιχων πληθυσμών.
Αφορά δύο μέρη του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων που έχουν προβλεφθεί ήδη από τα κράτη-μέλη για τη χρήση για κινητές δορυφορικές υπηρεσίες σε πανευρωπαϊκή βάση Αναφέρεται προφανώς στο φάσμα των 2 Ghz, για την ακρίβεια από 1980 σε 2010 MHZ για uplink και από 2170 έως 2200 MHZ για το downlink.
Σε κάθε πάροχο δεν θα παραχωρηθούν περισσότερα από 15 MHZ από τη ζώνη και στις δύο κατευθύνσεις. Άρα αυτοί με βάση τη χωρητικότητα δε θα μπορούσαν επομένως να είναι παρά μόνο δύο.
Το φάσμα θα οριστεί μόνο και αποκλειστικά σε αυτόν που θα προσφέρει υπηρεσίες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Δεν διευκρινίζεται με τη σαφήνεια για ποιούς τύπους κινητών υπηρεσιών αναφέρετε η οδηγία, εντούτοις εάν οι επιλεγμένοι δορυφόροι θα είναι γεοστατικοί, με βάση το ύψος τους (35.000 χλμ) θα είναι αδύνατη η χρήση για παροχή γρήγορου ίντερνετ, λόγω της υπερβολικής καθυστέρησης που θα έφτανε τα αρκετά δευτερόλεπτα.
Σε περίπτωση που επιλεχτούν χαμηλότερες τροχιές τέτοιο πρόβλημα δε θα υπάρχει, αλλά θα αυξάνονταν οι δαπάνες για το μεγαλύτερο απαραίτητο αριθμό δορυφόρων και για τη συχνότερη αντικατάσταση τους, με τις συνέπειες επίσης στο κόστος των συσκευών (δηλαδή αυτών του τελικού χρήστη) στη γη.
Η άποψη του blog δε μπορεί παρά να διαφέρει από την άποψη της εφημερίδας που είναι και η πηγή της είδησης (The Register)…Ότι δηλαδή η ύπαρξη μόνο των 2 παρόχων κατ’ αρχή είναι προβληματική για τις τιμές εξ’ αιτίας του μονοπωλιακού ουσιαστικά χαρακτήρα του εγχειρήματος. Από την άλλη βέβαια είναι σωστό το ότι με τέτοιο κόστος συντήρησης η παροχή γρήγορου ίντερνετ δε μπορεί να ανταγωνιστεί τις τιμές που ήδη υπάρχουν στα επίγεια δίκτυα.
Άρα τελικό συμπέρασμα είναι ότι η μόνη πιθανή χρήση του εν λόγω φάσματος συχνοτήτων με βάση την παραπάνω οδηγία δεν είναι άλλο παρά μόνο η χρήση της για λήψη ραδιοφώνου από τελικές κινητές συσκευές…Δεν απαιτει χαμηλότερες τροχιες και το κοστος μιας ψηφιακης μεταδωσης ραδιοφωνου ειναι μηδαμινο...
Κάτι που άλλωστε ήδη έχει φανεί στον ορίζοντα με τις πρώτες κινητές ραδιοφωνικές συσκευές για απευθείας δορυφορική λήψη να έχουν αρχίσει να εμφανίζονται …
7 Ιουν 2008
Ελπίδες για καλύτερη κάλυψη στο φάσμα των 2 Ghz
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου