10 Μαΐ 2008

Πρόστιμο 7,2 εκ. ευρώ ετοιμάζει η ΕΕ για την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα της mediaset στην Ιταλία.

Έτοιμη να προχωρήσει σε πρόστιμο 7,2 εκ. ευρώ μετά την απολογία των υπευθύνων της εταιρίας, είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας reppublica (28/4).

Ο λόγος είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση (πριν από αυτή που κυβερνούσε τα τελευταία χρόνια και είχε ως πρωθυπουργό τον ιδιοκτήτη της mediaset) είχε προωθήσει νόμο για την επέκταση της επίγειας ψηφιακής που επιδοτούσε την αγορά δεκτών επίγειας ψηφιακής δίνοντας συνολικές επιδοτήσεις 220 εκατομμυρίων ευρώ..

Η επιτροπή έκανε ερεύνα για το ποια κανάλια (δεν ενδιαφέρθηκε δηλαδή για τις εταιρίες που κατασκευάζουν τους δέκτες αλλά για τις εταιρίες που αναμεταδίδουν ψηφιακό σήμα) είχαν όφελος από αυτή την επιδότηση.

“Κατά τύχη” βέβαια η μόνη που είχε, ως φαίνεται όφελος, ήταν η εταιρία του πρώην αλλά και νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού σε βάρος των υπολοίπων εταιριών που εκπέμπουν σήμερα επίγειο ψηφιακό σήμα στη γείτονα χώρα δηλαδή των rai, la 7 και fastweb.

Εκτός αυτού η επιτροπή θεωρεί ότι η επιδότηση ήταν αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος της άλλης μεγάλης εταιρίας που εκπέμπει δορυφορικό ψηφιακό σήμα δηλαδή της sky italia του μεγιστάνα Μέρντοχ.

Αν μετά τις απολογίες των στελεχών της δεν αλλάξει κάτι, η mediaset θα υποχρεωθεί να πληρώσει το σύνολο των επιδοτήσεων που επωφελήθηκε συν τους τόκους, ποσό που όπως προαναφέρθηκε ανέρχεται σε 7,2 εκατομμύρια ευρώ.

Στα δικά μας τώρα βέβαια πως σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς η ιδέα της επιδότησης για την αγορά δεκτών λήψης ψηφιακού σήματος ίσως να ήταν και πρόκληση, αφού από ότι φαίνεται ακόμα και στις χώρες με μεγαλύτερη οικονομική άνεση για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει ίδιο συμφέρον των κυβερνώντων.
Με λίγα λόγια, το χόμπυ ενός satmaniac όπως ξέρουμε είναι ακριβό και ας είμαστε υποψιασμένοι λοιπόν σε αντίστοιχες προσπάθειες διασπάθισης του δημοσίου χρήματος αν και όταν έρθουν αντίστοιχες προτάσεις, αφού στη χώρα που ζούμε υπάρχουν σαφώς προβλήματα με μεγαλύτερη σαφώς μεγαλύτερη οικονομική προτεραιότητα από την επιδότηση δεκτών ψηφιακής τηλεόρασης…

Δεν υπάρχουν σχόλια: