6 Μαΐ 2008

Το παιχνίδι της HD

(ή πως τρώμε τα λεφτά του κοσμάκη πασάροντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες)

Μετά την ανακοίνωση του οτέ για την HD αναμετάδοση των αγώνων του euro 2008, από τη νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει, έρχεται η ακατονόμαστη να πλειοδοτήσει και να ανακοινώσει και αυτή με τη σειρά της τη δημιουργία HD καναλιών.

Ως εδώ όλα μας αποδεικνύουν κατ’ αρχή για ακόμα μια φορά, ότι από τον ανταγωνισμό μόνο οφέλη για τον τελικό καταναλωτή μπορούν να προκύψουν. Ποιον καταναλωτή όμως;;;;

Tο ζήτημα δεν σταματάει εδώ, εδώ απλά αρχίζει…
Το θέμα των μεταδόσεων υψηλής ευκρίνειας είναι ένα μεγάλο θέμα που δε μπορεί να αναλυθεί μέσα από μια δημοσίευση και σίγουρα αυτή η σελίδα θα ξαναασχοληθεί αρκετές φορές στο μέλλον μαζί της.

Για την ώρα ανοίγοντας το θέμα, αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι λέγοντας ανάλυση υψηλής ευκρίνειας, μιλάμε για μια ανάλυση μεγαλύτερη των 720 κάθετων γραμμών. Το πόσο μεγαλύτερη θα είναι αυτή, είναι ένα ζήτημα που επαφίεται σε αυτούς που μας πουλάνε…
Αυτό φαίνεται και από τα διαγράμματα του wikipedia στο λινκ που ακολουθεί
http://en.wikipedia.org/wiki/High-definition_television

Δηλαδή: Αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν πληθώρα δεκτών που αυτοχαρακτηρίζονται υψηλής ευκρινείας, όμως με διαφορετικές αναλύσεις ο καθένας. Έτσι έχουν και διαφορετικές τιμές.

Το να έχει όμως κανείς μια τηλεόραση με τέλεια ανάλυση πέραν της οικονομικής επιφάνειας που πρέπει να διαθέτει ώστε να την αγοράσει, προϋποθέτει και να μπορεί να δει κανάλια που να μεταδίδουν με αντίστοιχη ευκρίνεια, ώστε τα λεφτά του να πιάσουν τόπο.

Πρώτο θέμα λοιπόν που προκύπτει είναι το ότι οι εταιρίες μας πασάρουν καινούργια τεχνολογία με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων και των κερδών τους.
Τη χρειάζονται όμως οι καταναλωτές;

Η άποψη του blog είναι ένα σαφέστατο όχι.
Τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα
Έτσι κατ’ αρχή, ιατρικά είναι ελάχιστη για να μην πω μηδαμινή η διαφορά που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι ανάμεσα στην ανάλυση μιας κλασικής η μιας τηλεόρασης πλάσμα ή lcd ανάλυσης αντίστοιχης με την κλασική και μιας τηλεόρασης με ανάλυση hd, ιδιαιτέρα όταν αυτή δεν είναι 1080i ή 1080p..

Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τη διαφορά του κόστους το κέρδος είναι σαφώς δυσανάλογο με το χάσιμο…(Πόσο μάλλον στις καταστάσεις οικονομικής δυσχέρειας που ζούμε..)

Μιλάμε δηλαδή για ένα σπορ, που για την ώρα είναι για τους ελάχιστους που θέλουν το κάτι παραπάνω και πάνω από όλα ΕΧΟΥΝ…

Όσοι υπόλοιποι αγοράζουν και δεν έχουν ή δεν αισθάνονται την ανάγκη για να δουν κάτι παραπάνω σε ποιότητα γιατί το κάνουν άραγε;; Σαφέστατα μιλάμε για θύματα της κατανάλωσης.

Εδώ έρχεται και η δεύτερη μεγάλη πτυχή του θέματος.
Πόσα κανάλια κατ’ αρχή μεταδίδουν σήμερα σε hdtv format, και αυτά που μεταδίδουν σε τι ανάλυση μεταδίδουν;;;.
Με λίγα λόγια άντε και πήρες την σούπερ ουαου hdtv με τη μεγαλύτερη ανάλυση, τι θα δεις με τέτοια ανάλυση;;;

Εδώ έρχεται ο ρόλος των καναλιών.
Ας δεχτούμε ότι είναι ακόμα νωρίς και ότι η μεταδώσεις σε hdtv θα αυξηθούν στα επόμενα χρονιά (φυσιολογικά), σε τι ανάλυση θα είναι αυτές;

Αν μιλήσουμε με τη λογική οποιασδήποτε επιχείρησης, είναι φυσικό να μεταδίδουν όσο πιο φτηνά γίνεται. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι το κόστος της αναμετάδοσης από δορυφόρο ενός καναλιού hdtv είναι πολλαπλάσιο ενός συμβατικού, αφού τα δεδομένα που τρέχουν είναι πολλαπλάσια. Όσο δε μεγαλύτερη η ανάλυση και όσο μεγαλύτερη κίνηση έχει η εικόνα (π.χ. αθλητικές μεταδώσεις), ακόμα περισσότερα τα δεδομένα.
Με λίγα λόγια θα φτάσουμε σε κόστος μετάδοσης αντίστοιχο των παλιότερων αναλογικών μεταδόσεων, αφού από μια συχνότητα δεν μπορούν να μεταδοθούν παραπάνω από 2-3 κανάλια υψηλής ευκρινείας. Αυτό φυσικά εκτοξεύει το κόστος που δε θα το επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις, αλλά θα μετακυλήθει στον τελικό καταναλωτή.

Η επιβάρυνση λοιπόν δεν έρχεται μόνο με την αγορά του δέκτη, αλλά και από το κόστος της συνδρομής. Και είναι ζήτημα αν αυτό το κόστος θα μετακυληθεί μόνο σε όσους θα θελήσουν να επιλέξουν τις μεταδόσεις υψηλής ευκρίνειας ή θα το επωμιστούν όλοι οι συνδρομητές. Αυτό είναι φυσικό, αφού οι παροχείς θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν περισσοτέρους συνδρομητές στα hd πακέτα μειώνοντας κατ’ αρχή το κόστος που φυσικά θα μεταφερθεί στους υπόλοιπους συνδρομητές.

Στα του ελλαδικού χώρου τώρα.
Οι μεταδώσεις της ακατονόμαστης ως τώρα γίνονται σε από ουσιαστικά 3 αναμεταδότες στον Hotbird, με το χαμηλότερο ίσως bitrate ανά κανάλι που υπάρχει σε συνδρομητικό πακέτο στην Ευρώπη τουλάχιστον.

Δηλαδή συμπίεση του κόστους με πολλά κανάλια από λίγους αναμεταδότες με μείωση της ποιότητας εικόνας.
Από αυτό και μόνο το στοιχείο εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι η hd μετάδοση του ίδιου πακέτου θα ακολουθήσει την ίδια τακτική. Δηλαδή θα πιάνει μετά βίας τα στάνταρ της χαμηλότερης ανάλυσης hd, μόνο και μόνο για να τραβάει κόσμο με τη διαφήμιση της νέας προσφοράς της.

Εδώ μπαίνει και η προσφορά του γαλαντόμου ως τώρα οτέ με το νέο πακέτο που υπόσχεται. Ο δημόσιος έως λίγο καιρό νωρίτερα οργανισμός, επί 3 χρόνια έτρωγε τα λεφτά όλων μας για ένα πακέτο που μετάδιδε αλλά ποτέ δεν άνοιξε εμπορικά και στη συνεχεία εγκατέλειψε.

Δε θα μας εξέπληττε λοιπόν και τώρα να σπαταλήσει αρκετά για μεταδώσεις ποιότητας ίσως και 1080i ή 1080p. Πέραν βέβαια των όσων προαναφέρθηκαν περί του πόσο χρήσιμο θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο στάνταρ μετάδοσης για τους λίγους και οικονομικά εύρωστους που θα έχουν τη δυνατότητα μιας τέτοιας λήψης, είναι ένα ζήτημα του κατά πόσο θα το κάνει στο μέλλον αφού πλέον η συμμετοχή του δημοσίου είναι πολύ χαμηλή και ξεπουλιέται και το μανατζμεντ με άρα μεγαλύτερο έλεγχο από τους υπόλοιπους μεγαλομετόχους για τέτοιες σπατάλες…
Η λογική της μεγιστοποίησης κέρδους δηλαδή ακόμα και αν δεν έχει έρθει , θα φτάσει πολύ σύντομα, με φυσικό επακόλουθο να αρχίσει και αυτός να λειτουργεί με τη ίδια λογική της ακατονόμαστης και οποιασδήποτε άλλης εταιρίας.

Με λίγα λόγια ακόμα και αν κάποιος στην Ελλάδα αγοράσει την καλύτερη hd συσκευή, πόσες πιθανότητες υπάρχουν να δει από κάποιο κανάλι να μεταδίδει με αντίστοιχη ανάλυση (τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον);;;

Για όλους αυτούς τους λόγους η άποψη του blog αυτού είναι σαφής. Η αγορά μιας τέτοιας συσκευής με όλα αυτά τα δεδομένα για την ώρα, μόνο πρόωρη μπορεί να χαρακτηριστεί και το μόνο που εξυπηρετεί είναι το παιχνίδι των εταιριών που προσφέρουν αέρα και πανάκριβα μάλιστα…

Κατά τα άλλα για τους φανατικούς του είδους μια κάρτα δορυφορικής λήψης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι υπεραρκετή και σαφώς φτηνότερη εάν θέλουν να πειραματιστούν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: