22 Μαΐ 2008

Ethernet μέσω ρεύματος; Γίνεται (;)

Η Ιταλική εταιρία Trendnet μόλις έδωσε στην κυκλοφορία έναν ανταπτορα που υπόσχεται ταχύτητες Ethernet έως και μέχρι 200 mbps μέσω των πριζών ρεύματος και του ηλεκτρικού δικτύου του σπιτιού. Ο ονομαστικός διπλασιασμός της ταχύτητας δεν είναι βέβαια γεγονός και στην πράξη, αφού εκεί η ταχύτητα μειώνεται σε λίγα mbps.
H δυνατότητα μετάδοσης είναι έως και 300 μέτρα και μπορεί να τοποθετηθούν μέχρι και 16 τελικοί αντάπτορες.

Ακούγεται ιδανικό για την σύνδεση του pc με άλλα pc μέσα στο σπίτι και προπάντων του pc με συσκευή δορυφορικού δέκτη ethernet αφού συνήθως το pc είναι σε κάποιο δωμάτιο και ο δέκτης στο σαλόνι με τα καλώδια να γεμίζουν ακαλαίσθητα τη διαδρομή ..….

Την εικονα αυτη των καλωδιων μεσα στο σπιτι επιβαρυνουν οι επιπροσθετες συνδεσεις (δικτυο) μεταξυ του pc και του δεκτη ethernet. Mέχρι τώρα η λύση που προτείνεται ευρέως από εγκαταστάτες για την μερικη αποφυγή καλωδίων είναι η μετάδοση του σήματος της τηλεόρασης και του απλου τηλεφωνικού καλωδίου μέσω του δικτύου του ηλεκτρικού ρεύματος που όμως επιφέρει μεγάλες απώλειες λόγω των κοψιμάτων, όταν μιλάμε για adsl και δορυφορικό σήμα..
Ειδικά σε μια χώρα όπως η δικιά μας που κάθε db θορύβου είναι σημαντικό για τη λήψη αρκετών συχνοτήτων μια τέτοια εγκατάσταση είναι απαγορευτική για έναν απαιτητικό χρήστη sat tv αφού θα χάνει πολλά…

Μένει να δούμε από πρακτικές δοκιμές αν δουλεύει ικανοποιητικα ωστε να μπορει ο δεκτης να συνεργαζεται σωστα με το pc και στην πράξη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: