24 Μαΐ 2008

Έτσι απλά : Επίγεια ψηφιακή στο αυτοκίνητο

Σύμφωνα με το γερμανικό site http://www.digitalfernsehen.de/ που είναι η ηλεκτρονική έκδοση του ομότιτλου γερμανικού περιοδικού, έγιναν δοκιμές στη Λειψία ενός ειδικού ψηφιακού δεκτή ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στα αυτοκίνητα και να επιτρέψει τη λήψη επίγειου ψηφιακού σήματος στο αυτοκίνητο όταν αυτό βρίσκεται σε κίνηση.

Σίγουρα αυτό είναι μια μεγάλη καινοτομία αφού όπως θα έχουμε δει οι περισσότεροι σε λεωφορεία (π.χ Κτελ), μέχρι τώρα η λήψη τηλεόπτικού σήματος ήταν αδύνατη σε κινούμενο μέσο, αφού τα χιονάκια ήταν ο μόνιμος κανόνας σε τέτοιο βαθμό που την καθιστούσαν απαγορευτική. Έτσι σήμερα οι περισσότεροι πιά δε δοκιμάζουν καν να βάλουν κεραίες (ειδικά οσον αφορά τα λεωφορεία) και αρκούνται στα dvd..

Με το δεδομένο ομως ότι η ψηφιακή λήψη είναι άψογη (ή υπάρχει σήμα αρκετό για εικόνα ή δε βλέπουμε τίποτα) μια τέτοια καινοτομία σαφώς ανοίγει νέα δεδομένα.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ειδική κεραία (Cinch-AV-Buchse) η οποία πρέπει να τοποθετηθεί στο αυτοκινούμενο μέσο. Τα τερματικά μπορούν σε ένα απλό αυτοκίνητο να είναι απλά μόνιτορ που θα συνδεθούν μέσω της εξόδου aux του ραδιοφώνου ή ακόμα να χρησιμοποιηθεί (μέσω μιας απλής μετατροπής) και η συσκευή dvd του αυτοκινήτου.

Στην Ελλάδα για να δούμε κάτι αντίστοιχο μάλλον θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμα αφού είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει την ύπαρξη δυνατού σήματος στο χώρο της λήψης και προφανώς χωρίς παρεμβολές. Και με δεδομένη την καθυστέρηση που έχει υπάρξει ως γνωστό στην επίγεια ψηφιακή (οι ιθύνοντες δεν έχουν καταφέρει να τοποθετήσουν ακόμα ούτε έναν αναμεταδότη για τις μεγάλες πόλεις), που να φτάσουν σε σημείο να τοποθετήσουν τέτοιο δίκτυο ώστε να καλύπτει με σταθερό σήμα μεγάλες περιοχές χωρίς παρεμβολές….

Όνειρο θερινής νυκτός λοιπόν;; Άντε να δουμε….

Δεν υπάρχουν σχόλια: