14 Μαΐ 2008

Νέα παντρέματα…

Δυστυχώς η αναφορά δεν γίνεται για την αγάπη των παρόχων δορυφορικών υπηρεσιών για τους καταναλωτές, αλλά αντίθετα για λόγους μονοπωλίου και μεγιστοποίησης του κέρδους.

Έτσι με τη σειρά της η digitalb ανακοίνωσε (στο κανάλι hd4) οτι για τη λήψη των υπηρεσιών hd μετά από τους πρώτους 1-3 μήνες η κάρτα θα πρέπει να είναι παντρεμένη με τον ιδιοκτησιακό δέκτη kaon.

Για το γεγονός του παντρέματος κάρτας και δέκτη έχουν γίνει στο παρελθόν πολλές μηνήσεις σε εταιρίες παροχής δορυφορικών υπηρεσιών.

Πρώτη από όλες αυτή ενώσεων που είχε γίνει το 2000 απο ενώσεις καταναλωτών και κάποιων κατασκευαστών στην Ιταλία ενάντια στο τότε πάντρεμα δεκτών της d+ που είχε λήξει με την επιβολή προστίμου στην εταιρία..

Από τότε πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι και την δικαιοσύνης του κάθε κράτους αλλά και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων που συνήθως καταδικάζουν τέτοιες πρακτικές αλλά το γεγονός του παντρέματος κάρτας με δέκτη είναι μόνιμη τακτική που οι περισσότερες εταιρίες προσπαθούν να ακολουθήσουν και το πράττουν όταν τους παίρνει…..

Η σύνηθης δικαιολογία που επικαλούνται είναι η πειρατεία που μειώνεται με αυτό τον τρόπο..

Το χάσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις για τους καταναλωτές είναι πολλαπλό..

Κατ’ αρχή και πάνω από όλα ο ιδιοκτησιακός δέκτης συνήθως είναι σαφώς κατώτερος τεχνικά από τους υπόλοιπους της αγοράς (Πράγμα που θα συμβεί και τώρα με την digitalb).
Πολλές φορές επίσης δεν έχει 2ο slot για άλλη κάρτα η common interface πράγμα που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να έχει συνδρομή σε άλλο πακέτο με τον ίδιο δέκτη
Ο δέκτης ακόμα αν και συνήθως είναι φτηνός δεν αξίζει ούτε αυτά τα λεφτά και τέλος αχρηστεύεται αν αποφασίσεις να σταματήσεις τη συνδρομή …(κάτι θα θυμούνται οι συνδρομητές του alpha digital που παρότι τότε δεν ήταν υποχρεωτική η αγορά του εν ιδιοκτησιακού δεκτή, έψαχναν τεχνικούς για να μπορέσουν να ξεκλειδώσουν τους δέκτες όταν έκλεισε η εταιρία).

Στην Ελλάδα ευτυχώς η ακατονόμαστη δεν έχει προχωρήσει ως τώρα σε αντίστοιχες κινήσεις και σε αυτό σαφώς είχε παίξει ρόλο ο ανταγωνισμός του alpha που μετέδιδε σε άλλο σύστημα κωδικοποίησης και έτσι η εταιρία ήθελε να παίρνει συνδρομητές της άλλης.
Τίποτα όμως δεν αποκλείει ότι θα προσπαθήσει να κάνει κάτι αντίστοιχο στο μέλλον. Σε μια χώρα δε όπου οι ενώσεις καταναλωτών είναι σχεδόν ανύπαρκτες και η δικαιοσύνη έχει τη δική της αίσθηση του χρόνου θα ήταν σαν να παίζει σε μονό ταμπλό. Με αυτή τη λογική και σε μια τέτοια περίπτωση μόνο ο ανταγωνισμός του Οτε που έχει ήδη ανακοινωθεί μας σώζει

Δεν υπάρχουν σχόλια: